Argumentation - Introduktion


Redan när du är en tvärhand hög börjar det. Det handlar om att övertyga föräldrarna om att få se det där TV-programmet som slutar efter läggdags, eller om att få godis på en torsdag.

Lite längre fram i livet argumenterar du för att få cykla ner till centrum själv, eller kanske för att få stanna en timme till på klassfesten.

Du spelar på föräldrarnas omtanke om dig (och dåliga samvete): Du vill väl inte att jag ska gråta och vara ledsen, mamma?

på din goda karaktär och moral: Ni vet ju att jag aldrig kommer senare än ni sagt. Kan jag inte få stanna en timme till då?

och på rent "logiska" koncept: Jag kan avstå från godiset på lördag om jag får det idag. Det gör väl ingen skillnad när jag äter det, om jag ändå ska äta det?

Det här är tre olika former av retoriska ingredienser. De vädjar till olika sidor av människans karaktär, nämligen: till hennes känslor, moral och förnuft.

I det här modulen ska vi titta på argumentationens grunder. Du ska få lära dig lite knep som kan hjälpa dig att avslöja hur människor försöker övertyga dig om att du har rätt.