Betydelseomfång


Ord har olika betydelseomfång, det vill säga det finns olika antal företeelser som faller under ordet. Ta till exempel ordet varelse. Vi inser raskt att allt levande i princip kan kallas varelse men även fantasifoster, vampyren och den eldsprutande draken är i princip också varelser. Motsatsen kan vara en speciell individ av någon art, till exempel min hund Sadie.

Ordet stjärna kan syfta på en himlakropp likaväl som på en artist, medan ordet dokusåpaskådespelare har ett mer begränsat betydelseomfång.

Här kan du se hur betydelseomfånget krymper från det mest allmänna - varelse - till det mest specifika - salukin Sadie.

Specifikt

            Sadie
          saluki  
        vinthund    
      hund      
    ryggradsdjur        
  däggdjur          
varelse            

Allmänt
Det här är användbart när vi söker på nätet - ju mer specifika vi är desto större är sannolikheten för att vi hittar det vi söker. Är vi alltför allmänna får vi för många träffar, är vi alltför specifika får vi för få.

Det är viktigt att använda ord som är så speciella att de ger all väsentlig information. De ska också vara så allmänna att det ger maximal räckvidd åt det man försöker säga. Det handlar alltså om att välja rätt omfångsnivå. Kirurgen ber inte om 'en stålpryl' när han vill ha en peang.

Samtidigt kan mer allmänna ord sålla bort oväsentlig information. Om någon frågar mig om jag är hungrig så kanske jag svarar att jag just ätit middag. Jag säger inte att jag just ätit lövbiff med fransk senap, kokt potatis och tomatsallad.

Mer allmänna ord används ofta för att dölja den konkreta verkligheten. En trafikolycka inträffade utanför Skövde vid halvåttatiden igår. Här nämns inga konkreta detaljer.

Ibland kan det specifika göra en framställning mer intressant. Det ger konkretion och liv att tala om min låghalte och långhårige f d landslagsmålvakt till granne än att bara omnämna honom som grannen. Konkretion ger ofta mer trovärdighet. Inte bara ståuppkomiker utan även politiker och andra talare använder sig ofta av konkreta detaljer för att öka trovärdigheten.