6 Kultur Arabiska mat Varmrätter 3 Skriv ut Skriv ut

Varmrätter 3

 
Fyllda grönsaker
2-3 dl kokt ris
2-3 dl köttfärs
Lök och vitlök
Kryddpeppar och koriander
eller Spiskummin och muskot
Salt och buljong
 
Man kan fylla de flesta grönsaker. Paprika, squash, aubergine, tomater och lök blir ganska snabbt färdiga. Morötter
eller potatis tar lång tid att bli klara. Skär runt paprikans eller squashens stjälk, ta bort den och gröp ur innandömet med en äppelurkärnare. Efter fyllningen kan man använda den borttagna biten och stjälken som ”lock”. Stora potatisar och morötter går också bra att fylla, men de tar längre tid att tillaga. Fyll med kryddat ris och köttfärs (egentligen finhackat lammkött), smaksatt med t.ex. lök, vitlök, kryddpeppar, koriander, spiskummin, svartpeppar, salt och buljong. Ungsbaka de fyllda grönsakerna i långpanna eller form, eller koka dem i kryddig tomatsås.
 
Foul
1 burk egyptiska bruna bönor (Foulbönor)
1-2 vitlöksklyftor
Ca 1/2 pressad citron
Olivolja
Salt och svartpeppar
Hackad pepparfrukt, tomat, gurka eller lök efter smak.
Fetaost
 
Koka blötlagda egyptiska bruna bönor eller ta konserverade. (Bönor på burk finns på alla orientaliska affärer och även på många vanliga). Blanda med olivolja, citronsaft, vitlök, svartpeppar, grön pepparfrukt och salt. Värm i t.ex. en teflonpanna. Mosa eventuellt bönorna lätt med baksidan på en slev. Ringla över olivolja. Man kan även med fördel smula lite fetaost över. Servera med bröd. Foul är också gott som sallad, blandat med hackade salladsgrönsaker och lite vitost. I nordafrika kokar man foul som en gryta med tomater, vitlök och feferoni. Vid serveringen kan man dekorera med hummus och vitost.
 
Nationellt centrum för flexibelt lärande 2004