6 Kultur Arabvärlden Mellanöstern Skriv ut Skriv ut

Mellanöstern

 
De länder som kan räknas till arabvärlden är främst de arabiskspråkiga länderna. Den arabiska kulturen är starkt förknippad med Islam, men i stort sett alla arabiska länder har genom historien både kristen samt judisk befolkning. Delar av Afrika, Asien och Europa ingår i det som vi kallar Arabvärlden.
Runt medelhavet ligger de flesta arabiska känderna. Detta märks bland annat i matkulturen. Liksom i andra medelhavsländer äter man mycket oliver, tomater, aubergine, fetaost och olivolja. Man kan säga att arabvärlden börjar vid Gibraltar sund i Medelhavet med de nordafrikanska
länderna Marocko, Algeriet, Tunisien, Libyen och Egypten. Efter sinaihalvön följer den palestinska Gazaremsan och Israel, sedan Libanon och Syrien upp mot gränsen till Turkiet. Innanför Syrien och Israel ligger Irak, Jordanien och Kuwait intill Saudiarabien. På arabiska halvön nedanför Saudiarabien ligger Bahrain, Qatar, Förenade arabemiraten, Oman, Dubai och Jemen. I Nordafrika innan för Egypten ligger Somalien, Sudan och Djibouti. Innanför Marocko ligger Mauretanien.
d
Många platser i Mellanöstern har varit befolkade under mycket lång tid. Historien är präglad av olika religioners blomstring. Vi känner Mellanöstern både som plats för bibliska berättelser och som föremål för nutida mediauppmärksamhet, krig och våld.
d
Arabiska länder i Mellanöstern
Irak
Jordanien
Kuwait
Libanon
Syrien
De palestinska områdena Gazaremsan och Västbanken
d
Länder med särskild ställning är Iran och Israel. I Iran talar man persiska och har till viss del en egen kulturell bakgrund. I Israel talar man hebreiska. Man an även säga att Israel driver en politik som medvetetet skiljer sig från de omgivande arabländerna.
 
Nationellt centrum för flexibelt lärande 2004