6 Kultur Arabiska mat Metzerätter 3 Skriv ut Skriv ut

Metzerätter 3

 
Fattoush Sallad med bröd
Isbergssallad (1/3 salladshuvud)
1/3 gurka
3 tomater
1-2 tsk finhackad (eller smulad torkad) mynta
2-4 tsk finhackad persilja
1/4 finhackad lök
1/3 finhackad paprika
1/2 dl olivolja+ 3 msk citronsaft
Rostat bröd, 1-2 pitabröd eller några brödskivor
Salt och peppar
 
Hacka grönsallad, tomater, gurka, persilja, mynta och lite lök och paprika samt ev vitlök. (Bitarna behöver inte vara finhackade.) Blanda och smaksätt med salt och svartpeppar. Tillsätt olivolja och citron. Rosta bröd och bryt ned bitar i salladen eller stek krutonger av vitt bröd och strö ned i salladen.
 
Färskost
2-8 l mjölk
Ostlöpe
Saltlake (Koka vatten + salt, ca 1dl salt per liter vatten)
 
Värm mjölk till ca 35 grader (strax under fingervarmt). Tag minst. 2 liter, det blir väldigt lite av 1 liter mjölk. Tillsätt ostlöpe enligt anvisningar på flaskan. Låt stå till s det blivit tjockt, ca 2 timmar. Skär ett kryss i massan och kontrollera att det tjocknat ordentligt. Låt rinna av i en finmaskig sil eller en ren duk över natten. Salta ev massan lätt. Tänk på att försöka få massan till en rund kaka. Dagen efter kan du servera osten i skivor överströdda med olivolja, flingsalt och ev. timjan. Eller så skär du osten i bitar och lägger dem i saltlake (gör saltlake enligt recept i någon gammal svenska kokbok). För längre konservering bör osten steriliseras 3 minuter i kokhet saltlake. Tag upp osten, låt svalna och förvara sedan osten i rena burkar i saltlake till servering, då den sköljs ur med kallt vatten.
 
 
Nationellt centrum för flexibelt lärande 2004