6 Kultur Arabiska mat Varmrätter 2 Skriv ut Skriv ut

Varmrätter 2

 
Kebab och kofta
ca 500 g köttfärs
1/2-1 lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl finhackad persilja
Spiskummin
Ev finhackad paprika
Kryddpeppar efter smak
Salt och peppar
Paprika heter filfil på arabiska, samma ord som peppar. Man kan förtydliga med "Filfil Helo" att det inte är stark pepparfrukt vilket kallas "Filfil Har". Svartpeppar heter Filfil aswad
   
Blanda rå köttfärs med mycket persilja, vitlök, lök, spiskummin, svartpeppar, salt och ev. finhackad paprika eller paprikapulver. Forma ca 10 cm långa korvar runt grillspett och grilla. Bollar av kryddad köttfärs, som turkiska köttbullar, kan serveras som falafel med bröd, sallad och sås. Smaksätt också med kryddpeppar och ev lite muskot.
 
Kofta med Tajen köttfärsbiffar
Smaksätt köttfärsen med kryddpeppar och forma köttfärsbiffar som du formar till avlånga järpar. Lägg i långpanna smord med olivolja. Fyll långpannan runt järparna med kuber av grönsaker och potatis, t.ex. succini, aubergine, pumpa, tomater samt lökskivor. Krydda med salt, svart- och kryddpeppar samt muskot eller kanel och ringla över lite olivolja. grädda ca ½ -1 timme och häll sedan över en sås bestående av ca 0.5 del tahina, 1.5 dl vatten, olivolja och citron. Smaksätt gärna med t.ex. kalv-eller grönsaksbuljong samt lite av kryddorna ovan. Grädda ca 20 minuter till. Man kan också använda enbart grönsaker eller enbart köttfärsbiffar. Serveras med bröd eller ris.
 
Falafel
1 påse falafelmix + extra persilja, vitlök, spiskummin/koriander och svartpeppar
eller ca 3 dl blötlagda kikärtor
Koriander och/eller spiskummin
2 vitlökar
Några msk persilja
Några msk olivolja samt ev 1-2 msk tahina
Salt och svartpeppar
Tahinadip: tahina, citron, vatten, timjan salt och peppar blandas till mild smak.
 
Lägg kikärtor i blöt över natten. Mixa dem med kryddorna som koriander, spiskummin, persilja, vitlök, salt och peppar. Blanda i någon matsked olivolja och tahina och forma till små bollar eller forma linser med hjälp av 2 teskedar. Fritera tills de är gyllene och mjuka inuti. Servera med pitabröd, hummus, tahinadipp och sallad.
 
Nationellt centrum för flexibelt lärande 2004