6 Kultur Arabiska mat Metzerätter 1 Skriv ut Skriv ut

Metzerätter 1

 
Tabbouleh Sallad med bulghurvete, mynta och persilja
1 dl bulghurvete
2 dl pressad citron och vatten
2 dl persilja
2 msk mynta
4 tomater
1/3 gurka
1/4 lök
1/2 dl olivolja
Salt och svartpeppar
 
Tabbouleh är en av det arabiska kökets stoltheter, en fantastiskt fräsch och smakrik sallad som tar lite längre tid att göra än en vanlig blandsallad. Den består till största delen av persilja och mynta. Lägg 1 dl bulgurvete i citronsaft och låt den svälla ca en timme. Finhacka 2 ca två deciliter Persilja, några matskedar mynta, en halv silverlök eller annan mild lök, en 1/3 urkärnad och skalad gurka och ca 4 urkärnade tomater. Blanda med olivolja och lite salt samt svartpeppar. Klä en skål inuti med salladsblad och lägg upp tabboulen inuti.
 
Hummus bi tahina Kikärtsröra med tahina (Tahina är pasta gjord av sesamfrön)
250 g torkade kikärtor
Buljong till kokning
2 msk tahina
2 msk pressad citron
2 msk hackad persilja
2 tsk Spiskummin
1/2 dl olivolja
ev salt
 
 
Hummus kallas ofta för en arabisk nationalrätt. Det är en god (och nyttig!) dip gjord av kikärtor m.m. Lägg kikärtor i en bunke vatten under natten. Skölj. Koka kikärtorna ca 1 timme i buljong gärna smaksatt med vitlök, koriander eller spiskummin. Spara några vackra kokta kikärtor till garnering. Mixa resten av ärtorna ordentligt med tahina, olivolja och citron till fluffig ljus konsistens. Smaka av med vitlök, salt, persilja och spiskummin. Dekorera gärna ytan med paprikapulver, spiskummin och persilja i mönster och ringla över olivolja. Gör en grop i mitten där du lägger de sparade hela kikärtorna. Servera i liten vacker skåltillsammans med andra metzerätter. Man kan tillsätta youghurt eller creme fraiche som variation. Vid festliga tillfällen kan man fylla gropen i mitten med stekt kryddigt kött av god kvalitet som man skurit i små bitar
 
Nationellt centrum för flexibelt lärande 2004