6 Kultur Arabisk mat Introduktion Skriv ut Skriv ut

Introduktion

 
Den arabiska maten skiljer sig naturligtvis från olika områden. Man brukar tala om det libanesiska köket som är känt i världen. Dessa rätter man kan få även i Nordafrika. Grönsaker och baljväxter, söta kakor och mycket citron, persilja, vitlök och olivolja kännetecknar många rätter. Fattoush är en lite matigare sallad med brödkrutonger eller bitar av rostat pitabröd. Vanligt är att man äter många små rätter, "Metze".
w
 
Fattoush, Sallad med bröd   Hummus bi tahina, kikärtsröra
w
På alla libanesiska restauranger kan man få någon slags metze till förrätt eller huvudrätt. Man äter metze tillsammans med pitabröd. Som huvudrätt tillkommer ofta varma rätter som falafel, kofta (köttbullar) eller dylikt. Många metzerätter är annars sallader och röror. Obligatoriskt är nog en skål med inlagda oliver. Då är oliverna inte inlagda i saltvatten utan i olivolja och smaksatta med olika kryddor. En annan obligatorisk detalj är ofta en god vitost (t.ex. fetaost eller vit fårost). Det finns ett nästan oändligt antal varianter av vitostar. Vissa är i forma av hårda flätor med längsgående fibrer. Andra är smuliga av fetaosttyp. Den hårda Halloumiosten som inte smälter utan kan friteras i bitar är en annan vitost. Man serverar metzerätter med varma pitabröd, gärna skurna i 4 bitar.
 
Nationellt centrum för flexibelt lärande 2004