Läs och lyssna på texten. Håll muspekaren över de markerade orden för att få
en förklaring till dem.
Tre exempel på tallriksmodellen
Tallriksmodellen:
Man delar upp tallriken i tre delar, två lika stora
och en lite mindre. Den minsta delen ska innehålla
proteinrika livsmedel, t ex fisk, kyckling, ägg eller
linser. De två andra delarna ska innehålla kolhydrater,
t ex potatis, pasta, bröd och vitaminer/mineraler,
t ex grönsaker, rotfrukter och frukt. Att äta
enligt tallriksmodellen innebär att äta en balanserad
och väl sammansatt kost.
1. Gör en måltid utifrån
tallriksmodellen och kostcirkeln för en person som
inte äter kött.
Skriv ner ditt förslag och lämna in till din lärare/handledare.
2. Gör en måltid utifrån
tallriksmodellen och kostcirkeln för en person som
inte kan äta
något som innehåller mjölk. Skriv ner ditt
förslag och lämna in till din lärare/handledare.
3. Laga havregrynsgröt,
som är en typisk svensk maträtt. Gå in och
sök receptet på: www.coop.se
Skriv ner receptet och en kort text om hur du
gjorde, samt om hur det gick
(var det svårt? smakade det bra? etc)