Kurs Information Studieteknik
Studieteknik

Att studera är ett krävande arbete och ju bättre förberedd och koncentrerad du är, desto större möjligheter har du att utföra studiearbetet på ett smidigt och välordnat sätt.

Om du börjar dina studier nu, så har du kanske inte tänkt så mycket på vad det kommer att innebära. Hur ser din personliga situation ut? Har du familj och små barn? Arbetar du hel- eller deltid, eller kanske du studerar på hel- eller deltid? Har du gott om plats hemma eller bor du trångt? Anser du att du kan få en egen studiehörna där du kan ha lugn och ro, eller har du tänkt arbeta vid köksbordet med familjen surrande omkring? Att det sistnämnda är en dålig lösning, inser de flesta, men hur åtgärdar man den?

Studieplatsen

Att ha en studieplats med lugn och ro, är nog förutsättningen för att studierna skall bli lyckade. Har du möjlighet att ordna en studiehörna hemma, så är naturligtvis det en mycket bra lösning. Se då till att du kan stänga dörren bakom dig och att du får vara ifred. Ordna din studiehörna så att du har plats för dina pärmar och böcker, att pennor, block och dina anteckningar finns i närheten och har du tillgång till en skrivmaskin eller ordbehandlare skall den naturligtvis finnas här. En mycket viktig detalj är ljus - se till att du har ordentliga lampor så att du inte tröttar ut ögonen!

För att du skall må bra i din hörna, kan du "möblera" den med sådant som du trivs med - en krukväxt, en tavla eller något annat personligt som du tycker om att vila ögonen på. En anslagstavla är bra att ha för att kunna sätta upp kom-ihåg-lappar och annat. Dessa råd låter kanske triviala, men faktum är, att om du har en trivsam hörna att gå till så känns studierna roligare och du själv mår bättre än i ett mörkt och tråkigt hörn.


Bor du trångt eller anser att du inte kan få den lugn och ro du behöver, kan du gå till biblioteket eller till studiecentrat. Där har du tillgång till dator, kopieringsmaskiner och referensböcker. Går du till studiecentrat, så försök att planera din tid där så att du träffar andra studenter. Även om ni inte läser samma ämne, så är det ändå bra att ha någon i samma situation att prata med.

Förändrade vanor

En vuxens tillvaro i vårt samhälle är nog så inrutad och det kan bli svårt att få tiden att räcka till för att studera. Att försöka klämma in studierna mellan hushållsarbete, skjutsning av barn till olika aktiviteter, tv-tittande och andra vardagliga bestyr blir för de flesta en omöjlighet. Att lägga till studier i en övrigt fullbokad tillvaro måste med nödvändighet innebära att du måste ta bort någon eller några andra aktiviteter. Tänk efter - vad kan du ta bort? Kanske tittar du alltför ofta på tv? Är städningen verkligen så viktig? Måste du tvätta bilen så ofta? Du kanske kan skära ned på fotbollsträningen? Vad kan du lägga över på andra medlemmar i familjen och vad kan du utesluta?

Denna studieplanering är helt individuell och du själv måste tänka igenom din situation och hur du kan förbättra den studiemässigt. Dessa råd tycker du kanske är svåra, allt skoj skall ersättas med tråkiga studier! Men tänk inte så! Dina studier kan bli det bästa du har valt i livet, de kommer att öppna dörrar för dig som du inte ens visste fanns, studierna kommer kanske att leda till ett helt nytt liv för dig, du får en ny chans i livet! Om du tänker på hur din framtid kan komma att förändras till det bättre, så kan det ju vara värt lite mindre tv - eller hur?

ARBETA SÅ HÄR:

Planera dina studier

Börja med att skaffa dig en överblick över det material du skall studera. Bläddra igenom sidorna, titta på rubriker, titta på bilder och läs bildtexter. Bilda dig en uppfattning om vilken tid varje kapitel tar att läsa in. Därefter gör du en plan över dina studier. Studierna kommer att bestå av en bearbetningsfas där du går igenom stoffet noggrant och en repetitionsfas. Den första fasen tar ungefär 70 % av tiden. Planera med utgångspunkt från detta hur långt du måste hinna varje vecka och hur många timmar du måste läsa varje dag. Ser du att tiden inte räcker får du öka på, men tänk på att alltför långa pass är tröttande! Gör paus, åtminstone en gång i timmen. Ät och drick någonting, gå gärna ut på en kortare promenad.

Bearbetning av stoffet

Efter att ha fått en första överblick bör du läsa med pennan i hand. Arbeta enligt studieanvisningen, studieenhet för studieenhet. Svårighetsgraden ökar hela tiden och du behöver föregående kapitel för att göra nästa. Gör anteckningar och understrykningar samt sammanfatta gärna kapitlen med nyckelord. Att försöka läsa och lära in precis allt, är nästan en omöjlighet. Du måste lära dig tekniken att ta ut det viktigaste ur en textmassa. Du vinner både tid och kunskap. Studera de lösta uppgifterna noggrant och se till att du förstår dem. Lös de uppgifter som rekommenderas i studiehandledningen. Om du kör fast kan du titta på lösningen i lösningshäftet. Här finns också en del kommentarer som kan vara nyttiga även om du klarat av uppgiften ifråga.

Repetition

Helst bör du hinna repetera två gånger. Vid repetitionerna behöver du inte läsa igenom hela texten, utan använd dig av marginalanteckningarna som finns i boken och de sammanfattningar som du själv gjort. Ett sätt att repetera och sammanfatta ett område kan vara att rita en så kallad ”Mind map”. Ett exempel på en sådan kan du se nedan. Lös studiearbetena och skicka in dem.


Exempel på en ”Mind map”




Försök att hitta på egna knep, all inlärning behöver inte ske vid skrivbordet!

Dina sammanfattningar behöver inte alltid skrivas ned - kanske kan du spela in dem på band och lyssna på kassetten i bilen eller när du diskar eller lagar mat. Man kan göra listor med svåra ord eller uttryck och sätta upp listorna på strategiska platser i hemmet, exempelvis ovanför diskbänken. På så sätt ser man problemen ofta och rätt vad det är har du lärt dig en svårighet!

Om du har någon kamrat att studera med är detta mycket värdefullt. Det är viktigt att ha någon att resonera med och prova sina teorier på. Har du ingen kamrat på samma plats där du bor, försök att ha telefonkontakt med en medstuderande då och då.

Om du kör fast

Traggla inte i timtal med något som du kört fast på! Lägg bort just det avsnittet och arbeta vidare med något annat. Efter en dag eller två kan du gå tillbaka till problemet igen. Ofta kan du komma på felet, vid den genomgången. Går det inte heller nu, så ta kontakt med en medstuderande eller med din handledare! När du sedan fått rätsida på ditt problem, bör du gå igenom uppgiften igen och se till att du verkligen har förstått och inte bara acceptera ett svar från någon annan.

Kontakta gärna din handledare och gör det inte bara när du har problem! Även när det går bra kan det kännas skönt att få ett uppmuntrande ord på vägen och kanske du får nya infallsvinklar på studierna.

Välkommen och lycka till i dina studier!


Kemilärarna
2004 Nationellt centrum för flexibelt lärande