Startsidan | Kursöversikt | Epost till läraren | Hjälp

CAD-program för kopplingschema

Det finns fria program för ritning av snygga och användbara elektriska kopplingsschema. Vid http://tinycad.sourceforge.net/ kan man hitta senaste version av programmet TinyCad.

Det finns stora bibliotek med symboler av allt möjligt. Probelmet är att det finns så mycket och det är på engelska och oftast anpassat till amerikansk standard. Här kan du hämta version 1.95 (12.4Mb) tillsammans med ett library (komponent bibliotek) där det finns ett urval enklare symboler och en del är översatta och/eller anpassade till Svenska ( SvenskUtkast.idx ). Man kan själv skapa och anpassa komponent biblioteken.

Här kan du se en något förminskade bild av hur programmet ser ut. I vänsterkanten finns en lista över komponenter i det library man har öppnat. Man kan välja en komponent i listan, klicka på Get och placera den var man vill. Man kan vid varje placering, välja hur den skall orienteras, markeras, vilka egenskaper komponenten har. Man kan i efterhand klicka på en komponent och redigera dess egenskaper.

Färdiga kopplingsscheman kan sparas, klippa och klistras mellan olika program/dokument. Den kan även exportera informationen till avancerade special program för analys och tillverkning av kretsar.

2005 Nationellt centrum för flexibelt lärande