6 KulturIslam Koranen Skriv ut Skriv ut

Koranen

 
 
Koranen betyder på arabiska Recitationen, av verbet qara`a, läsa. Att recitera Koranen är en djupt helig handling även om man inte förstår allt vad som står. Det kan jämföras med att ta nattvard i kristen tradition. Man tar Guds skapelse i sin mun, en avspegling av det heligaste. För kristna är det Kristi lekamen i forma av vinet och brödet och för muslimer är den Koranens text som givits människorna.
 
Koranen är inte skriven av eller om Muhammed, utan är Guds ord, genom sändebudet Muhammed. Det står på flera ställen ungefär ”Vi sände Koranen till folket”. Då det står Vi på detta sätt är det Gud som är undertecknad. Koranen består av 112 suror av vilka vissa är korta, bara
några få rader, medan andra täcker många sidor. Surorna har olika namn, som t.ex. Ljusets sura nr 24 eller Marias sura nr 19 eller Öppningssuran, den första suran i Koranen som är mycket kort. Den börjar: I Guds namn, den barmhärtige, benådaren, led oss på den rätta vägen..”
 
Intressanta passager att läsa och jämföra med kristen tradition är t.ex. de som handlar om Jesu födelse (se Tro-Maria i Koranen), samt berättelserna om Abraham. Andra välkända suror är Sura 20: Profeternas sura. I Sura 54: Månens sura berättas om Noah och syndafallet. Sura 14: Abrahams sura eller Sura 47 Muhammeds sura. I Sura 37 (vers 102) berättas om hur Abraham i en dröm ombeds att offra sin son. Det är dock sonen Ismael det gäller i muslimsk tradition.
 
Nationellt centrum för flexibelt lärande 2004